תזונה לחולים אונקולוגיים

רונית דוייב, B.Sc Nut, RD
מנהלת רפואית

רונית דוויב - מנהלת מדעית באבוט

תזונה מתאימה יכולה לעזור מאוד במהלך הטיפול בזמן מחלה

התקופה בה חולה אונקולוגי מקבל טיפול נגד מחלת הסרטן, כמו למשל, כימותרפיה , יכולה להרגיש כמו חוויה סוערת המשפיעה על תחומים רבים. דווקא תזונה טובה ומתאימה במהלך הטיפול יכולה לעשות את ההבדל המשמעותי. תזונה מאוזנת יכולה לעזור לשמור על הכח, התפקוד, החיוניות ולתמוך בתהליך ההחלמה.
לעתים, תזונה מתאימה יכולה להיות מאתגרת ל ליישום עקב תופעות הלוואי והירידה בתיאבון במהלך הטיפול.
כך שאולי אינכם מקבלים את כל הצרכיםהתזונתיים הנידרשים, החשובים כל כך במיוחד בתקופה זו. עם המידע והתכנון הנכונים, תוכלו לדאוג לתזונה מיטבית שתעזור לכם להרגיש במיטבכם בתקופה זו.

כיצד כימותרפיה משפיעה על הגוף?

ידוע כי כימותרפיה היא טיפול המשמש לאיתור ולהשמדת תאים סרטניים שגדלים במהירות, אך בתהליך זה הוא גם עלול לפגוע  בתאים בריאים של הגוף, מה שעלול לגבות מחיר מהבריאות הכללית שלכם.

"כימותרפיה משפיעה על אזורים כמו מערכת העיכול, כולל הפה, הגרון, הוושט, הקיבה והמעיים, ועלולה לגרום לתופעות לוואי לא רצויות כמו יובש ופצעים בפה,  בעיות בליעה, בעיות עיכול, שלשולים, עצירות וירידה במשקל, " רונית דוייב, מנהלת רפואית, אבוט.

בחילות והקאות הן גם תופעות לוואי ידועות של כימותרפיה, שעלולות להקשות על הצריכה התזונתית הדרושה החשובה מאוד במהלך הטיפול. אבל לפי האגודה האמריקנית לסרטן (ACS), מטופלים שעוברים כימותרפיה עשויים שלא לחוות את כל תופעות הלוואי הללו, וחלקם עשויים שלא לחוות אפילו אחת מהן. בנוסף, ניתן לבדוק עם הרופא המטפל, לעיתים הוא יכול לסייע לכם לנהל ולמנוע חלק מתופעות הלוואי הללו עם תרופות מסוימות.

מה שבטוח הוא שכדי להישאר חזקים ככל הניתן בתקופה זו יש להתמיד ולהקפיד על תזונה בריאה ומזינה – וכדאי להתחיל עוד לפני תחילת הטיפול.

מהי התזונה המתאימה לצרכים האישיים שלכם במהלך הטיפול במחלת הסרטן?

"תזונה מתאימה חשובה לא רק במהלך הטיפול בסרטן – היא קריטית לפני הטיפול, ממש מרגע האבחנה, במהלך הטיפול ולאורך ההחלמה", אומרת רונית.

לדברי רונית, התזונה שלכם במהלך כימותרפיה צריכה לספק את כל אבות המזון לתזונה מאוזנת תוך התמקדות בארבעה מרכיבים מרכזיים:

  • קלוריות
  • חֶלְבּוֹן
  • סיבים תזונתיים
  • נוזלים

במהלך הטיפול, ייתכן שתצטרכו לצרוך יותר קלוריות מהרגיל כדי לשמור על האנרגיה והתפקוד שלכם , ולכן חשוב להקפיד על הצריכה התזונתית תקינה. כמו כן, במהלך טיפולי הכימותרפיה, השריר עלול להיפגע  ובעקבותיו תרגישו ירידה בכח השריר, חולשה וירידה בתיפקוד היומיומי, לכן תזדקקו ליותר חלבון בתזונה  על מנת לשמור או לבנות מחדש שרירים. סיבים תזונתיים עוזרים לתמוך בעיכול ו במיוחד במהלך כימותרפיה מכיוון שהם עוזרים לשמור על תהליך עיכול תקין. בנוסף, צריכה מספקת של נוזלים ואלקטרוליטים היא חיונית כדי לשמור על לחות הגוף.

 

"הקפדה על תזונה מתאימה חשובה להזנת הגוף, ויכולה לספק לכם אנרגיה כדי לעבור את היום, ולחדש את הרכיבים התזונתיים שאתם מאבדים במהלך הטיפולים", הוסיפה רונית.

איך להשיג את הרכיבים התזונתיים הדרושים לכם?

גם אם הצריכה התזונתית מיטבית, הכימותרפיה פוגעת בספיגה וגורמת לאיבוד רכיבים תזונתיים, כמו כן, לעיתים ישנן תקופות שיש קושי בצריכת מזון מיטבית לאנשים שאינם מרגישים במיטבם. לכן, בנוסף לארבעת רכיבי המפתח של תזונה מאוזנת, רונית גם מציעה כמה שיטות מומלצות כדי לשמור על החיוניות בזמן הטיפול:

  • בימים הטובים שלכם, כשאתם מרגישים טוב יותר, דאגו לצריכה גבוהה של חלבונים כמו: בשר רזה, שעועית ועדשים ומוצרי חלב דלי שומן.
  • שתו נוזלים בכל ארוחה וגם בין הארוחות.
  • השתמשו בג'ינג'ר, כדורי לעיסה של ג'ינג'ר ותה ג'ינג'ר כדי להקל על תסמיני הבחילה.
  • בימים שבהם אתם לא מרגישים טוב, הישארו עם נוזלים צלולים או מזון קר או תפל (לא מתובל).
  • העשירו את מזונותיכם בקלוריות או חלבון כמו: אבקת חלבון, אבקת חלב יבשה, חמאה או שמנת חמוצה בכל מקום אפשרי לארוחות שלך.
  • אכלו 5-6 ארוחות קטנות, העדיפו לאכול בחברת חברים ומשפחה ובצעו פעילות גופנית (לפי היכולת האישית) לפני הארוחה.
  • התייעצו עם הצוות הרפואי לגבי הוספת תוסף מולטי ויטמין במידה ואינכם אוכלים מספיק פירות וירקות.
  • התייעצו עם רופא או דיאטן לגבי העשרה תזונתית עם משקה מזון ייעודי, כדוגמת אנשור פלוס אדוונס או גלוצרנה פלוס אדוונס, אשר מספקים קלוריות, חלבון ורכיב HMB המתאים  למצבי איבוד מסת שריר וכח שריר ונוחים לצריכה.

"חשוב לעבוד עם צוות רפואי, במיוחד עם הדיאטנ/ית, כדי לקבוע את הצרכים התזונתיים הנידרשים לך באופן אישי", מייעצת רונית ומדגישה בתקופה של טיפולים כימותרפיים, עליכם להיות קשובים לעצמכם , לצרכים שלכם וליכולות שלכם. "כדאי למצוא את המזונות הנכונים שעובדים טוב בזמן הנכון. אם למשל אתם מרגישים טוב בבוקר, אולי זה הזמן לאכול קצת יותר מזונות מזינים. המטרה היא שהארוחות שלכם יהיו תואמים למה שאתם חווים ומרגישים ובהתאם ליכולות שלכם המושפעים מתופעות הלוואי", מסבירה.

ותזכרו, אתם לא לבד בעניין הזה. "בקשו ממשפחה, חברים, אהובים ועמיתים לעבודה עזרה", אומרת רונית. "אם אין לכם כוח לאכול או להכין את הארוחה, תנו לאנשים שסביבכם לעזור לכם."

מוצרי מזון ייעודי המתאימים לטיפול במצבי תת תזונה של חולי סרטן

אנשור פלוס אדוונס וגלוצרנה פלוס אדוונס – מזון ייעודי לשימוש בהמלצה ובפיקוח של רופא  או דיאטן

מידע נוסף על תזונה רפואית בצל מחלה:

תזונה לחולי סרטןקושי בבליעהטיפול בקושי בבליעה

לחזרה לקטגוריה תזונה רפואית בצל מחלה

IL-ENSPA-2400035

אולי יעניין אותך גם

אולי יעניין אותך גם